El Moped vs moped – Hva bør du velge?

4

El-mopeden er ganske ny i markedet i Norge. Det har tatt litt tid før seriøse aktører har sett verdien, og lagt tid i å få bygget disse godkjent for norske veier. Men nå har de kommet en god vei, og på lik linje med el-biler, har de fått en ganske grei rekkevidde. Men når man er en 16-åring ungdom som ønsker å komme seg lettere fra A til B, så er det ikke lett å vite hva man skal velge. Skal man gå får den gode gamle bensindrevne mopeden, eller skal man begi seg ut på den grønne siden å velge el-moped. 

Stor utvikling de siste årene

Det er veldig synlig at det har vært stor teknisk utvikling i el-moped markedet. I hovedsak så er det el-motor og batteriene som har fått en bratt utviklingskurve. Dette stammer nok mye fra hvor mye el-biler har utviklet seg, og teknologien blir overført til mindre kjøretøy. Bare for noen år siden var det få el-mopeder som kunne kjøre lenger enn 20-30km på en lading. Og hvis man fant en, så hadde den en heftig prislapp. Nå så går de fleste fra 60km og opp til 110km på en lading. Dette er estimater fra produsenter, som på lik linje med el-biler, må tas med en klype salt. 

El-moped vs moped - Fordeler og ulemper

El-moped

Fordeler

Ingen bensin lukt

Ingen sjenerende støy

Lave driftskostnader

God driftssikkerhet

Rask fra 0-45km/t

Går på fornybar energi

Ulemper

Må lades hver dag

Kan være kostbare i innkjøp

Ikke testet over lengre tid

Moped

Fordeler

Kan fylle på enhver bensinstasjon

 Billig å starte med en enkel moped

 God tilgang på deler

  Veldig godt etablert over lengre tid

Ulemper

 Bråker mye

Mye bensinlukt

Lite tekniske fremskritt de siste 10 årene

8.5Ekspertpoeng
MIBO HARLEY MOPED

Tøff el-moped med "Harley"-utseende. Dette er garanter noe 16-åringen kunne kjørt istedet for en bråkete Suzuki TSX 1997 mod.

Positivt
  • Tøft design
  • Avtagbart batteri
  • Hydrauliske skivebremser
Ting å tenke på
  • Kunne hatt bedre rekkevidde

2 Kommentarer
  1. Bensin lukt e ikkje negativt??? d e jo någe av d 16åring leide itte

Legg igjen et svar

Alltid Blakk!
Logo
Aktiver registrering i innstillinger - generelt